středa 17. září 2014

Strouhaný koláč

Můj nejoblíbenější koláč - Strouhaný koláč. Jeho zajímavost je ta, že není vůbec sladký. Sladkost mu dodává až čokoládová poleva. Mňam.

Velikost - plech
Celkový čas zhruba 1,5 hod. 
Cena celkem cca 140 Kč (nejdražší položky: tvaroh a čokoládová poleva)


Těsto:
- 500g polohrubé mouky
- 1 Hera
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr (či vanilinový)
- 2 vejce
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce kakaa

Náplň:
- 3 tvarohy
- 30 dkg cukru moučka
- 1 vanilkový cukr (či vanilinový)
- 1 lžíce Solamylu
- 4 vejce ( žloutky + sníh z bílků)
- trošku mléka

2 čokoládové polevy


Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. Do mísy odměříme 500g polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 2 vejce a na plátky nakrájené změklé máslo (Heru). Pomocí ruky vše smícháme a vypracujeme hladké těsto :)













2. Těsto dáme odpočinout do lednice a mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V jedné míse si ušleháme el. šlehačem ze 4 bílků tuhý sníh. Ve druhé míse ušleháme 3 tvarohy, 4 žloutky, 30 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, lžíci Solamylu a trochu mléka. Na závěr do tvarohů opatrně přimícháme vařečkou sníh z bílků.













3. A teď už samotné vrstvení a strouhání. Plech si vymažeme kapkou oleje a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 poloviny. První polovinu nastrouháme přes hrubé struhadlo na dno plechu tak, aby bylo co nejvíc zakryto. Na tuto vrstvu přijde celá tvarohová směs, kterou rovnoměrně rozetřeme.













4. Na tvarohovou vrstvu nastrouháme druhou půlku těsta a koláč může jít do trouby. Pečeme ho na 200°C zhruba 30-40 minut (dokud nezačne tvaroh zlátnout). Po upečení koláč polijeme čokoládovou polevou a necháme vystydnout.













Tipy a poznámky:
- Tvaroh může být vaničkový nebo tuhý v kostce. Pokud by byla tvarohová směs moc hustá, přidáme víc mléka.

Závěr:
Přestože je strouhání těsta trochu pracnější, výsledek za to stojí :) Vyzkoušejte ho :)

Žádné komentáře:

Okomentovat