čtvrtek 11. září 2014

Medovník






V září jsem slavila narozeniny a tak jsem kolegům do práce napekla svoje 3 oblíbené dezerty. Konečně jsem se tak mohla v kuchyni pořádně vyřádit, protože strávníků bylo tentokrát dost :) V tomto článku bych vám chtěla ukázat recept na medovník, který je fantastický a právem sklidil největší úspěch. Zároveň je recept poměrně jednoduchý a druhý den je medovník krásně uleželý a měkký :)

Z jednoho medovníku nakrájíte 18 ks
Celkový čas zhruba 1 hod. 
Cena celkem cca 125 Kč (nejdražší položka Salko karamel a máslo)


Těsto:
- 450g hladké mouky
- 1 vejce
- 150g cukru krystal
- 50g Hery
- 2 lžíce medu
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce sody

Krém I:
- 1 konzerva Salka karamel
- 1 máslo
- hrst nahrubo nasekaných ořechů

Krém II:
- 2 zakysané smetany

Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. Do rendlíku dáme 5 lžic mléka, 2 lžíce medu, 50g Hery a 150g cukru. Vše povaříme asi 2 minuty, aby se nám suroviny spojily. Mezitím si do mísy připravíme 450g mouky, kterou promícháme se lžící sody, a vejce.












2. Tekutinu necháme trochu zchladnout a přidáme do mouky. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto se nemá lepit, proto pokud se vám lepí, přidejte trochu mouky.














3. Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme placku. Je dobré si plát často podmoučit a doporučuji válet placku rovnou na pečícím papíru. Placka by měla být tenká asi 2-3 mm. Placku pečeme do světle hněda asi 5-8 minut (já pekla v horkovzdušné troubě na 200°C 6minut).
 













4. Vychladlé placky si nařežeme na 4 stejně velké obdélníky (z nejmenší placky vyřízneme maximální obdélník, který vždycky přeneseme na další placku a podle něj ji ořízneme). Odřezky nevyhazujeme ani nejíme!!! :) Rozdrobíme je (či nastrouháme) na závěrečné posypání.






5. Teď si připravíme krém I. Změklé máslo ušleháme s konzervou karamelového Salka. Nakonec přidáme nasekané ořechy a vše promícháme.













6. A teď už jen postupně promazáváme placky karamelovým krémem a zakysanou smetanou (nahoře by měla být zakysaná smetana). Karamelem můžeme ozdobit i boky medovníku. Připravené rozdrobené odřezky si smícháme s nasekanými ořechy a celý povrch posypeme.

Tipy a poznámky:
- Medovník nechte určitě uležet do druhého dne někde v chladu.
- Lepivost těsta závisí na mouce a medu. Těsto se nesmí lepit, tak se nebojte přidat mouku. 
- Placky válejte přímo na pečícím papíře, který je pomoučený. Jinak tenké těsto na plech nepřenesete.

Závěr:
Není to nic složitého. Nebojte se do medovníku pustit. Tenhle recept mám fakt vyzkoušený a můžu ho jen doporučit :)



Žádné komentáře:

Okomentovat