úterý 22. dubna 2014

Velikonoční beeeránek

Tak Velikonoce jsou za námi. Ufff. Velikonoce mám ze všech svátků úplně nejvíc nerada. Letos jsem si je ale zpříjemnila pečením beránka a mazanců. Beránek byl moje malá premiéra a musím tedy říct, že se povedl na jedničku :) A chutnal mňamózně. Recept jsem dělala podle KOKO
 

Celkový čas 1 hodina (pečení 50 minut)
Cena celkem cca 30 Kč (nejdražší položka 3xvejce 9 Kč)

Těsto:
3 vejce
180g cukru krupice
1 vanilkový cukr
225g polohrubé mouky
150ml slunečnicového oleje
1 kypřící prášek
75ml studené vody
špetka soli
citronová kůra (tak z půlky citronu)
trochu másla na vymazání formy

Postup:
1. Nejprve si připravíme formu na beránka, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Troubu zapneme na 180-200°C.

2. Teď už se můžeme pustit do těsta. Jedná se klasické piškotové těsto, takže si v jedné míse vyšleháme el. šlehačem bílky se špetkou soli do tuha. Nemusíme umývat metličky a v druhé míse si vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do světle žluté pěny. Já neměla trpělivost šlehat tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí a výsledku to neuškodilo.
 
 
3. Ke žloutkům a cukru přimícháme olej, citronovou kůru a po částech začneme přisypávat mouku. Mouku střídáme s vodou, aby nám těsto úplně nezhoustlo. V tuto chvíli už vše míchám jen vařečkou. Do poslední části mouky zamícháme kypřící prášek. Kypřící prášek nikdy nesypte přímo do těsta. Kypřící látky (zejména jedlá soda) se rychle rozpustí a začnou reagovat. Pokud se však promísí se sypkou směsí (mouka), sníží se kontakt mezi jednotlivými složkami a ty pak začnou reagovat až později (když je těsto v troubě). Úplně na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.
 
 
4. Těsto nalejeme do formy a gumovou stěrkou trochu roztáhneme i do oušek beránka, aby byl rovnoměrný.

5. Pečeme na 180 - 200°C asi 50 minut (v horkovzdušné troubě). Až povrch beránka zezlátne a beránek začne vonět, vyzkoušíme propečení zapíchnutím špejle. Pokud je po vytažení suchá, je hotovo.
Vejce na fotce je pro představu velikosti formy. Beránka jsem pekla ze 3 vajec.

Poznámky a tipy:
  • Formu vymažte máslem důkladně nejlépe pomocí ruky, aby se těsto opravdu nikde nepřilepilo a beránek nepřišel při vyklopení třeba o čumáček
  • Pokud si nejste jisti pečením, pečte ho raději na menší teplotu a déle, aby neměl černý ouška
  • Beránka vyklopte až je forma úplně studená. Pokud nechce ven, opatrně objeďte těsto nožem, aby se odřízlo od okraje (s formou můžete i trochu klepnout o prkýnko)

Závěr:
Beránek chutná výborně i třetí den. Samozřejmě ale nejlepší je nakrojit ho a sníst hned po upečení :) 
Beránka si sice můžete koupit někde hyper-super-marketu, ale takhle dobrýho a za tři pětky fakt nikde neseženete. Takže beeeránkům zdar :)

Žádné komentáře:

Okomentovat